Back to the seventies!

  • Geplaatst op
  • Door Christine Mellink
  • 0
Back to the seventies!

Christine ging aan de slag met onze denim. Door 2 verschillende kleuren te gebruiken werd dit toffe effect gecreëerd. In dit blog vertelt ze je er meer over.

In Knipmode september viel mijn oog meteen op de flared jeans. Wat je op de foto's in de Knipmode misschien niet meteen ziet, maar wel bij de patroontekening: het is een jeans met ingezette driehoeken (gussets) onderin de zijnaad. In de jaren 70 had ik ook zo'n broek en wat voelde ik me toen hip!! De term Flared kenden we toen nog niet en van gussets had nog nooit iemand gehoord. Het heette gewoon een broek met wijde pijpen. En later, op de middelbare toen die pijpen ineens "uit" waren, noemden we het piedewiepen :-)
 
 
Ik had zelf ook zoiets gemaakt. Een bestaande spijkerbroek, waar ik de zijnaden onderdaan een stuk open tornde en er een punt van andere stof tussen zette. 
Dus toen ik deze Knipmode zag, flitste ik in één keer terug naar mijn jeugd.
 
 
Bij De Lappenkraam vond ik twee tinten gewassen denim. Ik wilde het grootste deel in een hele lichte blauwtint en de driehoek een tint donkerder. Met behulp van lieve Marit vond ik de juiste kleuren. 
Ook al is het gewassen denim, ik was toch bang dat ze nog wat zouden krimpen dus waste ik het voor de zekerheid nog een keer. Wat een heerlijk zachte spijkerstof is dit!
 
 
Omdat ik altijd de beamerpatronen van Knipmode gebruik gaat het uitsnijden van de patronen lekker snel. 
Ik gebruikte de donkere tint ook voor de leuke zakjes om ze extra te accentueren. Kijk toch eens wat een leuk detail.
 
Ook al heb ik al heel wat broeken genaaid, ik moet voor de gulp altijd even het Knipmode handboek erbij pakken. Voor het topstitchen gebruikte ik kobaltblauw doorstikgaren. 
De achterzakken stikte ik door met super schattige bloemetjes. Die vond ik goed bij de jaren 70 uitstraling passen.
 
 
 
De instructies van de voorzakken waren voor mij echt niet te begrijpen en op de foto's in het blad kon ik ook niet goed zien wat de bedoeling was. Dus heb ik zelf al puzzelend met de uitgesneden patroondelen er iets leuks van gemaakt.
 
 
 
 
In verband met mijn nogal rechte taille, valt een rechte tailleband vaak mooier bij mij. Daarom liet ik de originele tailleband weg en knipte een lange rechte strook van 9 cm breed die wat langer was dan mijn tailleomtrek. Meestal knip ik gewoon 10cm extra, zodat je niet tekort komt.
 
Vervolgens trek ik de broek aan en voel of het ergens onaangenaam zit. Niet te strak of te los. Daarboven wikkel ik dan de tailleband om mijn taille en zet spelden waar het begin en het eind moet komen. Daarna speld ik de tailleband aan de broek; eerst het begin en het eind en daarna verdeel ik de band tussen de gespelde delen. 
 
 
 
Tot slot de zoom. Ik had voor de zekerheid nog 5 cm extra toegevoegd aan de lengte, maar dat bleek echt niet nodig. Ik wilde hem wel echt lang, tot bijna op de grond, dus toen ik dat bij één pijp had gespeld heb ik daarna bij de andere er net zoveel vanaf gesneden. 
Vroeger moesten die broeken zo lang zijn dat de onderkant ging rafelen van het slepen over de grond, maar dat ga ik nu niet meer doen.
 
 
Ik ben echt zo blij met mijn hippie broek. En doordat de stof zo lekker zacht is met lekker veel stretch weet ik nu al zeker dat dit een favoriete broek gaat worden.  
 
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.