Frocktails

  • Geplaatst op
  • Door Christine Mellink
  • 2
Frocktails

Wij mochten als hoofdsponsor aanwezig zijn bij Frocktails! Dit evenement, overgekomen uit Australië, staat compleet is het teken van het samenbrengen van naaisters. Christine maakte voor Marit en zichzelf de outfit voor deze avond. In dit blog lees je hier alles over.

Toen ik in 2016 begon met het delen van mijn naaisels op instagram ging er een creatieve wereld voor me open. Naaisters van over de hele wereld zijn met elkaar in contact in de “sewingcommunity”. Overal komt inspiratie vandaan en al snel raakte ik bevriend met een aantal naaisters die Sew over 50 zijn gestart, en daar kwamen ook weer vele vriendschappen uit voort.

Ik leerde allerlei nieuwe patroonontwerpers kennen én ik ontdekte nieuwe woorden, waaronder: Frocktails. Afgeleid van het woord Frock, wat jurk, japon betekent. Frocktails is dus een soort cocktailparty waarbij iedereen in zijn zelfgemaakte jurk (of iets anders) andere naaisters ontmoet en elkaars outfit bewondert. Een jaarlijks terugkerend feestje wat zijn oorsprong in Australië kent, maar al snel over de hele wereld overgenomen werd.

Ik was er altijd een beetje jaloers op, dus je snapt mijn enthousiasme toen Suzan en Netta aankondigden dat ze de eerste NL Frocktails gingen organiseren. Eerlijk gezegd heb ik even een paar dagen getwijfeld of ik er naartoe zou gaan, maar via Instagram zag ik het enthousiasme waarmee de kaartverkoop verliep, dus toen heb ik gauw mijn kaartje besteld.

Er zijn geweldig veel mode bedrijven die het evenement sponseren en De Lappenkraam is hoofdsponsor. Er was natuurlijk voor iedereen een goodiebag en een geweldige loterij. Een van de prijzen die je daar kon winnen was een jaar lang gratis stof van De Lappenkraam!! Als je deze prijs wint mag je iedere maand voor 50 euro stof uitzoeken!! Wow, wat een prijs. Daarnaast kon je ook een naaifeestje in het atelier boven winnen en ik kan je vertellen, dat wil je!! In juni heb ik met een groep van 8 naaivriendinnen daar mijn verjaardag gevierd en het was geweldig!

 

In aanloop naar de Frocktails was ik natuurlijk meteen aan het bedenken wat ik zou gaan maken en ik bood Morena en Marit aan om hen te helpen bij hun outfit. Uiteindelijk besloot Morena zelf haar outfit te maken, maar voor mijn lieve vriendinnetje Marit werd mijn hulp wel gewaardeerd. Marit is de rechterhand van Morena en heeft zelf geen naai ervaring. Ze ging volledig op het advies van Morena af, die voor haar de stof het en patroon heeft gekozen. Het is precies de perfecte outfit voor Marit. De Agatha jurk van Fibre Mood in een viscose tricot met dierenprint. 

 

Het is soms best lastig om op afstand iets voor iemand te naaien omdat je niet tussendoor even kan passen. Daarom is het fijn dat er voor een tricot gekozen is, want dan heb je altijd nog een beetje ruimte. Ik had Morena gevraagd of ze Marit goed wilde opmeten en tussendoor vroeg ik nog een paar keer wat extra maten. Ik projecteerde het patroon op papier (in plaats van direct op de stof) en tekende zo het patroon. Daarna maakte een paar aanpassingen. De taille moest 8 cm wijder worden. Verdeeld over het voor en achterpand en omdat het patroondeel aan de stofvouw ligt was dat 2 cm per patroondeel. Omdat ik wel voldoende plooitjes in het bovenvoorpand wilde behouden voegde ik daar 3 cm per kant toe.

 

Ik knipte het papieren voorpand vanaf de onderkant doormidden, maar net niet helemaal.

 

 

Bovenaan het patroondeel moest het aan elkaar blijven. Toen de aanpassingen aan het patroon gemaakt waren kwam de volgende uitdaging. Het knippen van de enorme patroondelen uit de stof. De rokdelen van deze jurk zijn onwijs groot. Die passen niet op de stof als je ze aan de vouw wil leggen. Om genoeg ruimte te krijgen voor een groot rokdeel vouw je de stof eerst helemaal open. Daarna passen de patroondelen er wel op. Je hebt daar wel een grote tafel voor nodig, of je legt ze op de grond. De jurk naaien ging vrij  makkelijk, want ik had de Agatha al een keer eerder gemaakt. Toen alles in elkaar zat heb ik hem een paar dagen aan een hangertje laten uithangen en daarna pas de zoom afgeknipt.


De mouwen en onderkant werkte ik met een rolzoompje op de lockmachine af.

 

Voor mijzelf was ik veel sneller klaar.
Op de markt scoorde ik voor een habbekrats twee velours stoffen met heerlijk veel pailletten. Veel bling en dat was precies wat ik wilde.
 
In het oktobernummer van Knipmode was ik gevallen voor de top met enorme ballonmouwen. Schapenboutmouwen werden ze genoemd in de Knipmode. Geen idee wat daarmee bedoelt wordt (voor mij als vegetariër). Ik ben wel benieuwd wie bij de redactie deze naam verzonnen heeft. 
 
Omdat ik hem van rekbare stof ging maken wilde ik de ritssluitingen weg laten. De hals maakte ik ook minder hoog gesloten, want ik kreeg het al warm als ik ernaar keek. Ook de polsboorden werden bij de originele versie met een rits gesloten. Vanwege grote kans op opvliegers wilde ik mijn mouwen gewoon kunnen opstropen. Met de rekbare stof die ik had moest dat vast wel lukken. 
 
Om er makkelijk in en uit te kunnen maakte ik de top veel minder getailleerd en liet ik de coupenaden achterwege.
 
 
 
 
De hals werkte ik af met omvouw elastiek. Deze stikte ik door met de stikkende zigzag. 
Mijn broek is de Opal van fibremood die ik flink verlengde. In de tailleband deed ik elastiek. Supermakkelijk en ik denk dat deze versimpelde Opal er wel vaker gaat komen. Hij sluit bovenaan mooi aan en loopt prachtig recht naar beneden.

 

 

Reacties

  1. Petra Petra

    Jullie zaggen er beide schitterend uit tijdens de Frocktails. En leuk om je weer even gesproken te hebben.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.